Moestuin & Voedselbos

De tuin, van wildernis tot overzicht tot…
Naast de boerderij hebben we in 2018 een grote permacultuur moestuin aangelegd. Op Google Maps is goed de mooie ovalen structuur te zien in het midden een abrikoos.
In 2019 is er hard gewerkt, gewied en water gegeven en hebben we van alles uit de tuin kunnen eten: pompoenen, tomaten in alle kleuren van de regenboog (nou ja, bijna alle…), rucola, courgette, diverse soorten sla, snijbiet, melde, bonen, allerlei kruiden en eetbare bloemen, en nog veel meer.
De start van 2020 werd getekend door de Corona-gekte en De Zwerm kwam ruim vier maanden niet bij elkaar. Juist op het moment dat alle planten de grond uit spoten, kwam vaste bewoner Bas handen tekort om al het kweekgras, distels en ander ‘onkruid’ in bedwang te houden. Tijdens het vriendenweekend van juni zijn er gelukkig weer veel bedden vrijgemaakt en veel nieuwe planten geplant, waaronder courgettes, kolen, prei, andijvie en sla.

Bodem
De moestuin is ontworpen met vaste bedden om de grond zo weinig mogelijk te hoeven betreden/berijden en de vaste paden zijn bedekt met houtsnippers.
Doordat we de bodem van de moestuin altijd goed bedekt houden (mulchen), blijkt hij extreme droge periodes, zoals de zomer van 2019, prima te kunnen doorstaan.
In het begin hebben we een keer een aanhanger met compost over de tuin uitgereden, maar nu maken we onze eigen compost van keuken- en tuinafval.

Bio-char
We zijn een experiment gestart met stikstof verrijkte houtskool, zogenaamde bio-char.
Een vruchtbare en stabiele bodem opbouwen is een van de belangrijkste oplossingen voor het huidige klimaatprobleem. De bodem kan enorm veel CO2 binden in de vorm van humus. Helaas gaat in de huidige landbouw juist veel humus verloren.
De opslagcapaciteit van de bodem kan worden versterkt door verrijkte houtskool in de bodem te brengen (bio-char). Dit vergroot het oppervlak voor bodemorganismen en daarmee de bodemvruchtbaarheid. Maar het belangrijkste effect is dat het CO2 uit de lucht bindt. Actieve koolstof kan honderden jaren in de bodem blijven. In de Amazone zijn honderden jaren oude vruchtbare bodems gevonden van de Inca’s, wiens landbouwmethoden onder andere gebaseerd waren op het gebruik van bio-char.

Bomen aanplant
De afgelopen twee jaar zijn er veel bomen op het terrein geplant. De eigenaresse heeft langs de randen allerlei bomen geplant, waaronder eik en lijsterbes. Wij hebben daar nog eens walnoten, hazelnoot, appels, peren, meidoorn en ook klein fruit, zoals zwarte, rode, witte, logan-, kruis- en Japanse wijn-bessen en druiven aan toegevoegd. Dat wordt weer smullen!